Mijn eerste keer Noord-Ierland

We hebben Belfast verlaten. Op weg naar het Noorden hebben we Ballymoney bezocht. In 1974 heb ik daar met internationale vrijwilligers vakantiekampen begeleid voor kinderen (8-10 jaar) met verschillende religieuze achtergrond uit Belfast. De vrijwilligers kwamen uit verschillende landen. Ik weet nog dat de vrijwilligers van het ‘mainland’ soms met argwaan bekeken werden.

In het informatiecentrum van het stadje werden we zeer vriendelijk te woord gestaan. Het dorp ligt aan een spoorlijn in een landelijk gebied. Volgens de vrouw in het informatiecentrum wonen In Ballymoney ‘decent’ mensen. Het ligt in een streek die relatief ‘rustig’ was ook tijdens de Troubles. De school blijkt nog te bestaan. De huidige directeur was in 1974 een leerling op die school.

Het was mijn eerste bezoek aan NI en heb ook veel tijd doorgebracht in de lokale pub.Het zou best kunnen dat het deze was. De pub is vier jaar geleden gerenoveerd en ‘ruimer gemaakt. Eén van de klanten zat daar 46 jaar geleden ook al aan de bar. Wie weet heb ik toen ook met hem gepraat.

Vanuit Ballymoney gingen we met de kinderen op stap. Naar het strand van Portrush en Ballycastle. En we bezochten de Giant’s Causeway. Dat gaan we nu ook doen.

Die vakantiekampen in 1974 waren de opstap naar het tienerkamp in 1975 in Nederland dat ik mede organiseerde, met tieners uit Derry en uit Nederland. En daarom zijn we nu hier, om die ’tieners’ weer te ontmoeten.

1974 Uitje naar Portrush met de rotsen van de Giant’s Causeway op de achtergrond