Documentaire ‘Waar de Helden zijn’

Waar de helden zijn’ biedt je een unieke inkijk in het leven van Jons, in dat van zijn ouders en van zijn zus. Een gezin dat te maken krijgen met grote uitdagingen. Maar net zo goed een gezin zijn dat lijkt op vele anderen.

In 2013 leerde ik Arne en Marike kennen. Zij vroegen mij een documentaire te maken over hun ervaringen met de zorg voor Jons om anderen inzicht te geven in wat daarbij komt kijken. Ik was direct geraakt door hen en hun verhaal. Ik leerde ook Bieneke en Jons kennen. Ik heb enkele dagen (met camera) meegelopen in het gezin en bij Jons. Maar die docu is er toen niet gekomen (door externe factoren).

In 2019 kreeg ik de eervolle opdracht van Eigen Werk Theaterteam een docu te maken naar aanleiding van de succesvolle theatervoorstelling Lastige Ouders. Ik kreeg de ruimte en het vertrouwen die opdracht naar mijn hand te zetten. Van Marike kreeg ik toegang tot fotos en filmpjes uit het familie archief. En gaandeweg kreeg ik filmpjes van familie en begeleiders van Jons. Een schat aan beelden.

Ik ben heel blij dat ik uiteindelijk deze film heb kunnen maken. Ik ben Marike, Arne, Bieneke en Jons zeer dankbaar voor hun vertrouwen, openhartigheid en alle beelden uit het familie-archief. Daardoor is ‘Waar de Helden zijn’ geworden zoals hij is.

Een film maken doe je niet alleen. Op de fotos hieronder is een groot deel van de crew te zien. Voor een lijst van de crew zie ook bij de info over ‘Waar de Helden zijn’.