De Wending

Voor de rubriek de Wending in NRC Handelsblad stuurde ik mijn verhaal op:

Ik was wetenschappelijk medewerker

Na mijn biologiestudie heb ik vijftien jaar aan de Universiteit van Amsterdam gewerkt, altijd in multidisciplinaire teams. We probeerden wetenschap in te zetten voor maatschappelijke veranderingen. Ik heb aan de wieg gestaan van een groot milieuproject in Nicaragua, gericht op het schoonmaken van het vervuilde Meer van Managua. Dat project draaide voor mij vooral om de culturele verschillen. Mensen uit bijvoorbeeld Nicaragua en Nederland kijken verschillend naar zo’n milieuprobleem, en dat is bepalend voor de richting en de resultaten van het project. Ik was altijd meer geïnteresseerd in de praktijk dan in de theorie. Dat maakte me wel een vreemde eend in de bijt in het academische wereldje.

Ik ben filmmaker/producent

Van jongs af aan heb ik altijd met veel plezier gefotografeerd. Ik kreeg op mijn twaalfde jaar mijn eerste fototoestel, half-kleinbeeld. Ik volgde naast mijn studie cursussen sociale fotografie en portretfotografie. Als ik de kans kreeg maakte ik ook foto’s in opdracht. In mijn onderwijs op de universiteit gebruikte ik zo veel mogelijk beeldmateriaal, zowel foto’s als films.
Na ontslag van de universiteit besloot ik dat ik liever dingen wilde verbeelden dan artikelen schrijven. Vrienden in de filmsector raadden me aan mijn eigen stage te creëren. En zo is het gegaan. Een project coördineren en een film maken bleken meer op elkaar te lijken dan ik had gedacht. Ik ontdekte dat ik sommige dingen beter met beelden kan vertellen dan met woorden. In mijn films gaat het, net als in mijn wetenschappelijk werk, steeds over veranderingsprocessen. Daarbij kan ik de ervaringen die ik heb opgedaan op de universiteit goed gebruiken. Die hebben me geleerd vrijer, zonder oordeel, naar anderen te kijken, en me bewust te zijn van mijn eigen culturele bagage.

 

 

Leave a Reply