September, 2012

Bevroren Beweging

In opdracht van het Handtheater heeft ZieZo een bijzondere registratie gemaakt van de gelijknamige voorstelling. Het verzoek was de voorstelling voor een groot publiek te ontsluiten. Op een website zijn scènes uit de voorstelling te zien zijn. Zie www.avercamp.com

In Bevroren Beweging brengt de dove acteur John van Gelder een van de schilderijen van Hendrick Avercamp, Winterlandschap met ijsvermaak, tot leven. Hendrick Avercamp werd geboren in Amsterdam in 1585 en overleed in Kampen in 1634. Omdat hij doof was, werd hij de Stomme van Kampen genoemd. Avercamp is wereldberoemd geworden door zijn winterlandschappen die in musea overal ter wereld te zien zijn.

Credits
spel John van Gelder
regie Anja Hiddinga
camera Ron van der Lugt
geluid Menno Euwe
projectie John Neufeld
montage Jascha Blume
geluidsafwerking Paul Gies/Klink
ontwerp site Barbara Asselbergs, Ruben Abels,
programmeren site Erik de Graaff
productie Ange Wieberdink

 

Kijk je ogen uit met Avercamp

crew
merel
atelierIn opdracht van het Rijksmuseum Amsterdam heeft stichting ZieZo een filmpje gemaakt voor dove kinderen over de schilder Avercamp. Het filmpje ‘Kijk je ogen uit met Avercamp’ is onderdeel van een lespakket. Het filmpje is online te bekijken: Avercamp ZieZo
In dit filmpje zijn fragmenten verwerkt uit de voorstelling ‘Bevroren Beweging’ van het Handtheater in Amsterdam dat gebaseerd is op ‘Winterlandschap met schaatsers’ van Hendrick Avercamp.

met

John van Gelder
Merel Naomi van Zuilen
Jasmina Azmani
Jelle Hermens
Ige Verslype

Zilvi, de hond

scenario Anja Hiddinga & Ange Wieberdink
regie Anja Hiddinga
productie Ange Wieberdink
camera Ron van der Lugt
geluid Bart Aarnink & Jeroen Bos
gebarentolk Sandra Markies
montage Jascha Blume
eindmontage Arnout Mostert/Edithouse

© 2009

Het Rijksmuseum Amsterdam heeft eind 2011 dit lespakket voor dove leerlingen gepresenteerd op de DISH conferentie (Digital Stretegies for Heritage). De titel van de presentatie was ‘Improving participation to museums of people with a disability handicap is improving the museum experience of all visitors’.

Voor een versie met Engelse ondertiteling:

 

Ontsnapt

De film ONTSNAPT/Escaped
Het waargebeurde verhaal van een groep vrouwen die in 1945 uit de dodenmars ontsnapte

een film van Jetske Spanjer & Ange Wieberdink

Ontsnapt ging in premiere op het Nederlands Filmfestival in Utrecht, september 2010.
Op 13 en 14 april 2011 vond de ‘Duitse premiere’ plaats. Klik hier voor meer informatie daarover.
Op 4 mei 2011 is hij uitgezonden op Nederland 2. Zie het persbericht.

NB. Deze film is op 30 januari 2010 in bijzijn van Lon Verstijnen gepresenteerd in het Filmmuseum in Amsterdam. Op 17 april is de film in bijzijn van Christine Benedite en familieleden van de andere Franse vrouwen vertoond in bioscoop de Pagode in Parijs.

De film is op DVD uitgebracht met ondertiteling in het Nederlands, Engels, Frans of Duits. Om te bestellen, klik hier.

Vrouwen bereiken Amerikaanse soldatenIn 1945, aan het einde van de Tweede Wereldoorlog zaten de Nederlandse Lon Verstijnen en Française Christine Bénedite gevangen in concentratiekamp Buchenwald in Duitsland. De geallieerden rukten op en de nazi’s besloten de kampen te ontruimen. Zij dwongen de gevangenen tot de zogenaamde dodenmarsen. Lon en Christine wisten samen met zeven andere vrouwen daaruit te ontsnappen. Zij trokken als groep van negen in een kleine week door vijandig Duitsland en bereikten gezamenlijk de Amerikanen. Drie van de negen vrouwen
hebben over dat avontuur geschreven. Hun dagboekteksten zijn verwerkt in deze film. Lon en Christine zijn inmiddels de negentig gepasseerd, maar de tocht staat in hun geheugen gegrift. Na de oorlog zijn ze elkaar uit het oog verloren.

Lengte 55′. In deze film zijn unieke archiefbeelden verwerkt die in 1945 zijn vastgelegd.

Deze film is tot stand gekomen dankzij bijdragen van het ministerie van VWS in het kader van het programma ‘Erfgoed van de Oorlog’, Thuiskopiefonds en de MEDIA desk.

Voor informatie over de distributie, neem contact op met info@angewieberdink.nl

Voor de rubriek 3 vragen aan in de Nieuwsbrief van het programma erfgoed van de oorlog. In het aprilnummer werden Jetske Spanjer en Ange Wieberdink de vragen gesteld.
Voor een greep uit de reacties op de vertoningen in Amsterdam en Parijs, klik hier.

Een coproductie van Wieberdink Producties & Armadillo Film

Regie & research – Jetske Spanjer & Ange Wieberdink
Camera – Peter Brugman & Bruce Gray
Geluid – Tom d’Angremond & Gertjan Miedema
Beeld research – Gerard Nijssen
Editing – Jessica de Koning
Dagboekstem – Tamar van den Dop
Commentaarstem – Jetske Spanjer
Geluidsmix – Hugo Dijkstal
Grafische vormgeving – Harmine Louwé
Postproductie – FilmDoc
Kleurcorrectie – Filmmore
Productie – Ange Wieberdink & André Bos

NB. Lon Verstijnen is een van deze vrouwen. Zij beschreef haar ervaringen in het boek Kroniek van de oorlog. Dit boek is te bestellen bij de Oorlogsgravenstichting.

 

Troubled Waters

TW200

Troubled Waters
The Ambivalence of South-North Partnerships in Research for Development
by Ange Wieberdink

Jan Pronk, former Dutch Minister of Development Cooperation, in his preface:
Everyone in the South and the North who is involved in research and development cooperation can benefit from reading and pondering the results of this study.

Demand-oriented programmes involving South-North partnerships often lose touch with the demand that led to their establishment in the first place. This book addresses the ‘troubled waters’ of hidden cultural norms and values that shape the decision-making process, the translation of social programmes into research and the use of analysis to generate solutions. It explains how identifying the steering forces is the first step towards improving the structure of research programmes that support development.

International Books, 2005
ISBN 9057270536

 

Sorry, wat zeg je?

Bilal: Openheid is de eerste stapVakantie voor iedereenHendrik: Nu weet ik wat bij mij pastZineb: Met hulp van mijn vrienden

Sorry, wat zeg je?
een productie van ZieZo
Research en regie: Ange Wieberdink
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Marokkaans-Arabisch en Turks

Zeven slechthorenden in verschillende levensfasen
Zeven slechthorenden groeien op tussen horend en doof
Ieder op een eigen manier

Reacties:

Els van der Zee, Federatie van Ouders van Dove Kinderen:
‘Verplichte kost voor iedereen die te maken krijgt met slechthorendheid, slechthorenden, doofheid en doven.’

Esma Choho, journalist/schrijver
In Sorry, Wat Zeg Je? Gaat het over slecht horen en doof zijn. Niet over Turk of Marokkaan zijn. Ik vind dat heel knap, een verademing zelfs.

Jet Bussemaker, staatssecretaris van VWS:
‘… Wat mij aanspreekt is dat de DVD laat zien hoe iedereen op zijn eigen manier er mee om gaat en dat de gevolgen in elke levensfase weer anders zijn. Dat geldt voor de nieuwe Nederlanders maar ook voor de autochtone Nederlanders. Ik hoop dan ook dat deze DVD een groot publiek zal bereiken.’

De dvd is te bestellen bij de FODOK of de FENAC

© ZieZo, 2007

 

Herrie in mijn hoofd

strips200vingers200Jascha200Marie200

Herrie in mijn hoofD

De vier ‘dofumentaires’ van Herrie in mijn hoofd zijn het resultaat van een filmworkshop voor dove jongeren. Twee van hen, Marie en Jascha, zijn ook gefilmd in Gewoon doof en Doof, nou en!
De dofumentaires zijn uitgezonden door RTV Noord Holland en worden regelmatig vertoond op festivals in binnen- en buitenland.

De vier dofumentaires zijn uitgebracht op een dvd.
De dvd is voor dove, slechthorende en horende kijkers.

De dvd kan bij ZieZo besteld worden.

© ZieZo & AllAboutUs FilmFactory, 2006

 

Doof, nou en!

Synopsis Doof, nou en!

MarieLes200JaschaBjorn200Mariemet200fiets200

Marie, Jascha en Björn zijn doof. Ze gaan naar een regulier lyceum, samen met horende leerlingen. In de klas zijn tolken gebarentaal aanwezig om de dove leerlingen te helpen bij het volgen van het onderwijs. Hoe ervaren zij deze situatie? Hoe reageren de horende klasgenoten? Is er sprak van integratie?

Job Cohen, burgemeester van Amsterdam:
Deze documentaire zet je aan het denken. Hoe het is om doof te zijn. En hoe het is om bij zo’n kleine minderheidsgroep te horen. Maar ook dat doven niet allemaal hetzelfde zijn, dat ze een eigen identiteit hebben. En hoe je die eigenheid kan behouden terwijl je toch deelneemt in het ‘gewone’ maatschappelijk leven. Daarvoor zijn geen simpele oplossingen.

Aukje Bijlsma, eind-redactie Woord en Gebaar (onafhankelijk Dovenblad)
Integratie, daar is toch niets mis mee? Het klinkt goed: allemaal samen, iedereen mag meedoen, we zijn allemaal gelijk, … Maar de dagelijkse praktijk valt tegen, in ieder geval voor dove jongeren.

regie: Ange Wieberdink
research: Anja Hiddinga & Ange Wieberdink
camera: Claire Pijman, Mies Rogmans, Brigit Hillenius
tolken Gebarentaal: Belinda Dolman, Erika Zeegers
geluid: Ludo Keeris
montage: Jessica de Koning
Nederlandse ondertitels Peter Groot
geluidsmontage: Marc Lizier, KLINK
foto: Johannes Abeling
grafische vormgeving: Harmine Louwe

lengte: 50 minutes

copyright Stichting ZieZo, 2004

De DVD is te bestellen bij de FODOK, Federatie van Ouders van Dove Kinderen.

 

Dubbel Anders

Dubbel Anders

Hoe kun je de stem van cliënten met een niet-Westerse achtergrond en met een beperking versterken. Dat was de opdracht van het ministerie van VWS.
Ondanks inspanningen zijn de belangen van mensen met een beperking met een meer dan Nederlandse achtergrond niet zo goed vertegenwoordigd in de zorg. De vraag is hoe dat te verbeteren zou zijn. Wat is de juiste aanpak? In hoeverre is het huidige systeem misschien cultureel bepaald? Wat zou er moeten veranderen aan het huidige systeem om meer recht te doen aan de belangen van deze groep cliënten?
Gesprekken met tien sleutelfiguren met een beperking en een Turkse of Marokkaanse achtergrond hebben de basis gelegd voor het pamflet Dubbel Anders. Voor een integrale versie: AWDubbelAnders2010.

Hieronder staan de aanbevelingen uit het pamflet:

Uit de gesprekken kwamen drie terreinen van actie naar voren:

Versterken van de basis
– Mensen met een beperking met een niet-Westerse achtergrond en hun naasten als de ervaringsdeskundigen bij de het beleid betrekken. Samen met de bruggenbouwers zijn zij de experts die centraal staan in het proces,.
– Lokale initiatieven ondersteunen en die regionaal en landelijk met elkaar verbinden.
Ervaringen uitwisselen, voortbouwen op good practices, elkaar versterken.

Communiceren met alle Nederlanders
– optimaliseren van het gebruik van reeds bestaand voorlichtingsmateriaal.
– huidige methodes kritisch onder de loep nemen. Verzamelen van good practices
– nieuwe wegen bewandelen (uitzending programma’s via andere kanalen, gebruik van nieuwe media) om Nederlanders met een beperking met een niet-Westerse achtergrond te bereiken en hun participatie te bevorderen.
– bij de ontwikkeling van nieuw materiaal (communicatieplannen van zorginstellingen, patientenorganisaties) toezien dat het ‘diversity proof’ is.

Structurele maatregelen
– stimuleren van diversiteit op alle niveau’s in de samenleving: op de werkvloer, in de organisatie in de besturen, zowel qua personeel als qua aanpak. Dat geldt ook voor het ministerie van VWS. Middelen ter beschikking stellen om deze veranderingen te kunnen realiseren en borgen.

zie ook artikel Mikado, september 2010

 

Gewoon doof

Synopsis Gewoon doof

JaschaBenji200JaschaMarie200Jaschagesprek200JaschaBjorn200

‘Gewoon Doof’ is een documentaire over Jascha en Benjamin, twee jongens van 12 jaar oud. Jascha is vanaf zijn geboorte doof. Benjamin is zijn horende vriendje. Een deel van de week zitten zij bij elkaar in de laatste klas van een gewone basisschool. De film laat zien hoe Jascha zich beweegt in twee werelden, horend en doof. Vanzijn vriendje Benjamin zien we hoe hij de doofheid van Jascha beleeft. De film roept een aantal vragen op over het samengaan van horend en doof, over twee talen en twee culturen. Kunnen horenden en doven elkaar wel echt begrijpen? Is integratie wel mogelijk en wenselijk?

De film is tweetalig, gesproken Nederlands en Nederlandse Gebarentaal.
Filmduur: 40 minuten.

Regie: Leendert Pot, Camera: Brigit Hillenius, geluid: Fokke van Saanen, montage: Marina Bodbijl, geluidsmontage en mix: Michel Schöpping, productie: Anja Hiddinga & Ange Wieberdink voor Stichting ZieZo.

Stichting ZieZo, 2001

De DVD is te bestellen bij de FODOK, Federatie van Ouders van Dove Kinderen.

 

Ayse & Hüseyin

Ayse/Zoals ze isHüseyin/Alles wat ik wilAyse/Zoals ze isHüseyin/Alles wat ik wilFatma Koşer Kaya, Tweede Kamer-lid:
‘Ontroerend en hoopvol. Een aanrader’

Sadik Harchoui, voorzitter raad van bestuur FORUM
‘Wieberdink maakt verborgen leed zichtbaar: wegkijken kan niemand meer.’

Sleutel tot het paradijs* was de werktitel van het project om films te maken om de emancipatie en integratie te bevorderen van mensen met een beperking met een allochtone achtergrond. Het resultaat is een dvdbox met twee films: Ayse & Hüseyin. Meer informatie zie stichting ZieZo.

MTNL heeft de twee portretten uitgezonden in de zomer van 2010 als onderdeel van het progamma MIX. Bij uitzending gemist zijn ze online te bekijken.