May, 2011

Persbericht Uitzending 4 mei 2011

Persbericht

Ontsnapt
Het waargebeurde verhaal van een groep vrouwen die in 1945 uit de dodenmars ontsnapte.
Een film van Jetske Spanjer & Ange Wieberdink (2010)

Uitzending: 4 mei 2011 om 17.10 Nederland 2 bij Omroep Max

NB. De makers zijn net terug uit Duitsland waar de film vertoond is in Weimar in het kader van de 66 herdenking van de bevrijding van Buchenwald en in Oschatz, waar de vrouwen uit de dodenmars ontsnapten. Voor meer informatie klik hier.

(7 t/m 13 mei herhaling van Ontsnapt op het themakanaal Geschiedenis 24 http://www.geschiedenis24.nl)

Reacties
Vrij Nederland, september 2010, over Ontsnapt
‘In 1945, tijdens een dodenmars vanuit concentratiekamp Buchenwald, ontsnapten negen vrouwen. Na een week bereikten ze de Amerikaanse bevrijders. In hun documentaire Ontsnapt brengen Jetske Spanjer en Ange Wieberdink dit belangrijke verhaal over menselijke kracht en hoop tot leven. Ze zoomen in op twee overlevenden: de Française Christine Bénedite en de Nederlandse Madelon Verstijnen, beiden inmiddels in de negentig. Hun weerzien na al die jaren is emotionerend. Prachtig is Madelons herinnering aan hun motieven om te willen blijven leven, met je moeder opeen terras zitten, je kind terugzien, een spoor achterlaten. ‘Smoesjes’. noemt ze dat achteraf, want het ging dieper dan wat de ratio kon verwoorden: gewoon blijven leven, dat wilden ze. En dat deden ze, gelukkig.’ Jeroen Vullings

Rolf Orthel, documentairemaker & producent, Gouden Kalf voor de Cultuurprijs 2010
De hoofdpersonen zijn zulke sterke vrouwen dat je alles wilt weten wat ze te zeggen hebben. Er is historisch materiaal dat niet bekend is en zo krijg je de kans het verhaal over de oorlog ‘opnieuw’ te zien. En de taal van de filmmaaksters is eenvoudig, recht door zee en spreekt daardoor aan. Kortom een indrukwekkende film.

Martine Fourcaut, dochter van Christine, één van de hoofdpersonen uit de film
‘Deze film is oprecht en ingetogen, en tegelijkertijd precies, hard maar niet meedogenloos. Omdat jullie de tijd hebben genomen om mijn moeder en haar vriendin echt te leren kennen, hebben zij uiteindelijk met een zekere mildheid over hun herinneringen kunnen vertellen denk ik, wat, gezien de gebeurtenissen waar het om ging, niet vanzelfsprekend was.’

Harry Stein, hoofd historische afdeling herinneringscentrum Buchenwald
Een heuse aanwinst bij al de films die er al over de oorlog zijn. Er is relatief weinig materiaal over vrouwen in die periode. De makers hebben de vrouwen de kans gegeven hun verhaal te doen. Hun waardigheid, kracht en humor is indrukwekkend. Er is archiefmateriaal in verwerkt dat ook voor ons nieuw is. Er zijn details van de verhalen over hoe de vrouwen in vijandig Duitsland overleefd hebben die ons hebben verrast. En op een ontroerende manier wordt er een brug geslagen tussen het heden en het verleden.

Een bijzondere film
Wat Ontsnapt bijzonder maakt, is dat er maar weinig verhalen gedocumenteerd zijn van vrouwen die uit een dodenmars ontsnapten en bovendien besloten samen te blijven. Het was ook bijzonder dat de groep drie nationaliteiten bevatte: Nederlands, Frans en Spaans.
In de film is veel en uniek achiefmateriaal verwerkt (foto’s en films), o.a. over de dodenmarsen.

Praktische gegevens

De film Ontsnapt is
-in september 2010 in premiere gegaan op het Nederlands Film Festival in Utrecht.
-uitgebracht op DVD met ondertiteling in Nederlands, Frans, Duits, Engels. NPO/RNW Sales is verantwoordelijk voor de distributie van de film bij TV-zenders in het buitenland.
-tot stand gekomen dankzij financiële steun van het Ministerie van VWS (Erfgoed van de Oorlog), het Mediafonds, en Thuiskopiefonds
-een coproductie van Wieberdink Producties en Armadillo Film
voor meer informatie: http://www.angewieberdink.nl en http://www.armadillofilm.nl

Amsterdam, april 2011