April, 2011

‘Entkommen’ in Oschatzer Zeitung

OschatzerZeitungapril2011

 

De Duitse première van Ontsnapt/Entkommen


‘Ontsnapt’ ging half april in Duitsland in première in Oschatz en in Weimar. Twee bijzondere bijeenkomsten.
Oschatz is de plaats waar de vrouwen in 1945 wisten te ontvluchtten uit de dodenmars. Mensen uit de regio hebben meegewerkt om de film te maken. De de gemeente had jong en oud uitgenodigd om te komen kijken plus de mensen die ons hadden geholpen. Na afloop van de vertoning vond er een gesprek plaats onder leiding van de burgermeester. Twee vrouwen uit het publiek vertelden geëmotioneerd hoe zij als meisjes van 14 en 16 de dodenmars hadden zien passeren. Leerlingen van een school uit Oschatz kwamen vertelden hoe zij onder de indruk waren van het verhaal dat zij niet kenden en van de kracht van de twee hoofdpersonen.
Zie ook het artikel in de Oschatzer Zeitung.
(De gemeente Oschatz schreef ons in de week na het bezoek dat bij bakker, op de markt, mensen nog steeds over de film praten)

In Weimar vond de vertoning plaats in het kader van de 66e herdenking van de bevrijding van Buchenwald. Op 11 april heeft daar in bijzijn van vertegenwoordigers van regeringen uit de hele wereld de officiële herdenking plaats gevonden.
Mensen van het historisch archief van het herdenkingscentrum benadrukten het belang van de film ‘Ontsnapt’. Ook voor hen waren sommige verhalen nieuw en in de film zijn archiefbeelden verwerkt die zij nog niet kenden. Zij vinden deze film een aanwinst, ook omdat er relatief weinig aandacht is -in films en boeken- voor de ervaringen van vrouwen in die periode. Zij stelden voor de film te gebruiken voor onderwijsdoeleinden.