• RSS

    • Posts RSS
    • Comments RSS

Algemeen

Heroes, Victims & Villains

voor meer informatie www.heroesvictims.com

Sue_Austin

 

Ik neem je mee

Ik Neem Je Mee ging op 31 Mei in première. Twee moeders die in Marokko gefilmd zijn, kwamen speciaal uit Rabat voor de feestelijke presentatie. Op 8 & 14 juni zond de NTR de film uit op Nederland 2.

Voor meer informatie klik hier.

Over de film

‘Ik had spijt dat ik haar baarde. God vergeve me. Ik hield haar binnen, met de deur op slot,’ zegt de moeder van Neda.
‘We zijn blij met haar. Ik zie eigenlijk geen verschil met mijn andere kinderen. Ik ben trots op haar,’ zegt de vader van Manar.

Neda, Manar, Aya, Imad: allemaal kinderen met een beperking. Ze wonen in Marokko of in Nederland. Hun beperking is verstandelijk of fysiek. Maar dat is niet het grootste verschil tussen hen. Wel een belangrijk onderscheid: of ze over passende zorg en voorzieningen kunnen beschikken. Of dat het hen daaraan juist ontbreekt.

In de film neemt kinderarts Nordin Dahhan ons mee in de wereld van kinderen met een beperking, in Nederland en Marokko.
Anders dan misschien verwacht, zijn kinderen met een beperking niet altijd beter af in Nederland. Hier weten ouders vaak de weg naar de zorg niet en zijn soms niet mondig genoeg.
Het lijkt wel alsof ze sinds hun immigratie in een jetlag zijn blijven steken. Een kind met een beperking kan dan leiden tot isolement en zelfs tot werkloosheid en armoede.

In Marokko hebben ouders van kinderen met een beperking zich verenigd in ouderverenigingen. Zij trotseren allerlei weerstanden om op te komen voor het welzijn van hun kinderen.

Nordin Dahhan: ‘Met hun openhartigheid en strijdlust kunnen zij een voorbeeld zijn voor ouders in Nederland.’
Ook in Nederland zijn er mensen die het anders doen: ‘Als andere ouders dat zien, werkt dat gelukkig besmettelijk.’

Ik Neem Je Mee werpt licht op een probleem in de zorg dat vaak onzichtbaar blijft en dat moeilijk bespreekbaar is binnen de Marokkaanse gemeenschap in Nederland.

 

Uitzending gemist

Bij Uitzending Gemist zijn twee van onze films te zien:

Ik neem je mee

Get Adobe Flash

 

Mensen met een beperking en beeldvorming

Op 1 november jl. sprak Karin Spaink een column uit op een dag georganiseerd door Movisie. In haar column gaat ze in op de behoefte aan beelden van mensen met een beperking, om je te kunnen identificeren, om recht te doen aan diversiteit in de samenleving. Je kunt het nog nalezen op haar site: Beeldenstorm, een inspirerend verhaal.

 

Beeldvorming mensen met een beperking

In de Verenigde Staten heeft en jongen met Downsyndroom een stadion op stelten gezet door te scoren, klik hier.
Dat dit wereldnieuws is, is op zich tekenend. Het originele filmpje (the Varsity Edition) was op 29 oktober 2.442.528 bekeken.

 

Soap met een beperking

Voor degenen onder ons die Arabisch spreken: er is een soap (van de Syrische televisie en uitgezonden op verschillende kanalen) waarin mensen met een beperking een centrale rol vervullen. Hij heeft goede kritieken en is erg populair onder de kijkers.

Programma met de titel vertaald: Achter de zon