Algemeen

Northern Ireland 1975

In 1974 en 1975 I have been involved as a volonteer in activities in Northern Ireland to bring together children and teenagers of different religions in order to enhance tolerance and reconciliation.
In 1975 in the Netherlands I coordinated a workcamp for teen-agers from the Netherlands and Northern-Ireland in Zeist/Woudschoten. Now, almost 45 years later, I am curious to know how the participants are doing. And it is more than that. I am concerned about the situation in Northern-Ireland caused by Brexit. On this page some photos of the camp in Zeist/Woudschoten.

NB If you have any information about the people involved and/or would like to know more about this project, please contact info[at]angewieberdink.nl

Participants of the workcamp

Participants of the workcamp

start of the day

start of the day

Conservation of the forest 1

Conservation of the forest 1

Conservation of the forest 2

Conservation of the forest 2

Pause

Pause

Filming

Filming

Relax 1

Relax 1

Relax 2

Relax 2

Participants 1

Participants 1

Participants 2

Participants 2

Participants 3

Participants 3

Participants 4

Participants 4

preparing dinner

preparing dinner

Dinner 1

Dinner 1

Dinner 2

Dinner 2

Cycling

Cycling

Cycle Tour

Cycle Tour

A day off

A day off

Finally

Finally

 

Filmfestival Nador

De film ‘Ik neem je mee” is in 2018 geslecteerd voor het Festival International de Cinema et Memoire Commune in Nador, Marokko. Een groot aantal films uit Nederland werden vertoond. Op het festival zijn contacten gelegd met een cultureel centrum in Sevilla, waar veel Marokkaanse migranten wonen. Mede door dit contact is er nu ook een versie van Ik Neem Je Mee met Spaanse ondertiteling.

Aankondiging van de films op de boulevard van Nador

Aankondiging van de films op de boulevard van Nador

Inleiding voorafgaand aan de vertoning van 'IK Neem Je Mee'

Inleiding voorafgaand aan de vertoning van ‘IK Neem Je Mee’

Nederlandse delegatie bij afsluiting FICMEC

Nederlandse delegatie bij afsluiting FICMEC

 

Heroes & Victims

Ange Wieberdink is één van de initiatiefneemsters van Heroes & Victims, een netwerk (met name in Nederland en Vlaanderen) van mensen die de beeldvorming van mensen met een beperking willen verbeteren ten bate van een inclusieve samenleving, zie www.heroesvictims.com.

Sue_Austin

 

Lesmateriaal voor de Top opleiding

Op het AMC in Amsterdam is een speciale opleiding voor fysiotherapeuten voor vroeggeboren kinderen. Het ToP programma steunt ouders gedurende een jaar na thuiskomst om met plezier en zelfvertrouwen de ontwikkeling van hun vroeggeboren kind te begeleiden. Voor die opleiding heb ik meegelopen met fysiotherapeuten tijdens huisbezoek en heb filmpjes gemaakt voor de opleiding. De filmpjes zijn niet openbaar.

De film ‘Toch naar Buiten’ is ook onderdeel van het onderwijspakket.

Uit de film 'Toch Naar Buiten'

Uit de film ‘Toch Naar Buiten’

 

Muziekpakhuis 35 jaar

Al bijna vanaf het eerste begin ken ik het Muziekpakhuis. Mijn kinderen leerden er ‘instrumenten’ proeven en ik heb er zelf ook les gehad. Het Muziekpakhuis begon in een pakhuis op de Lijnbaansgracht.
Een paar jaar geleden verhuisde het Muziekpakhuis naar een oude verlaten school bij ons om de hoek. In korte tijd hebben de docenten ook die plek zich weer eigen gemaakt. Het is een genot om daar binnen te lopen.

Ter gelegenheid van het 35 jarig bestaan maakte ik een kort filmpje, een Ode aan het Muziekpakhuis

Ode aan het Muziekpakhuis from ZieZo/Wieberdink on Vimeo.

 

Zwanger & Klachten ? Bel de verloskundige

In opdracht van Midwives for Mothers is dit filmpje gemaakt over risico’s van verhoogde bloeddruk tijdens de zwangerschap. Uitgangspunt was dat vaak de kennis bij zwangere vrouwen te kort schiet op dit gebied, zeker als het gaat om zwangeren die minder goed Nederlands spreken. Ook het bestaande voorlichtingsmateriaal schiet daarin te kort.

Zwanger & Klachten: Bel de Verloskundige
een film van Tom d’Angremond & Ange Wieberdink
met Marijn van Dooren & Amira Rouchou
naar een idee van Marianne Prins, Bernice Engelties, Corine Verhoeven
in opdracht van Midwives for Mothers
ondersteund door de KNOV en M4M
midwives4mothers.nl

. Het

in opdracht van Midwives for Mothers from ZieZo/Wieberdink on Vimeo.

 

Une Césarienne

Ik had al vaker gezegd dat ik graag bij het kalveren zou willen zijn. En toen kwam de boer ons halen. Er was een kalf op komst. Het werd een keizersnede. Ik maakte er voor ‘het dorp’ in Frankrijk een kort filmpje van. Een paar weken later kwam de boer ons brandhout brengen voor de winter. We mochten niet betalen. Dat was in dank voor het filmpje.

 

Ambassadeurs verdraagzaamheid 2013

Voor het maken van de film “Ik Neem Je Mee’ zijn Naima Azough en Ange Wieberdink gekozen als Ambassadeur verdraagzaamheid 2013 door de organisatie Paleis van de Verdraagzaamheid.

Uit het juryrapport:
Naïma Azough is journalist, politica en programmamaakster. Ange Wieberdink is documentairemaker en filmproducent. Samen maakten zij een documentaire over Marokkaanse gezinnen met een gehandicapt kind, ‘Ik neem je mee’ (NTR).
De documentaire laat zien hoe moeilijk het vaak is voor deze ouders om goede informatie te krijgen over wat hun kind scheelt. Ook toegang tot behandelingen, voorzieningen en hulp krijgen ze minder makkelijk. De documentairemaaksters maken een taboe zichtbaar en laten zien dat de zorginstellingen te weinig oog hebben voor de positie van migranten.

NaimaAngeVierkant

 

Uitzending gemist

Bij Uitzending Gemist zijn twee van onze films te zien:

Ik neem je mee

Get Adobe Flash

 

Ik neem je mee

Ik Neem Je Mee ging op 31 Mei in première. Twee moeders die in Marokko gefilmd zijn, kwamen speciaal uit Rabat voor de feestelijke presentatie. Op 8 & 14 juni zond de NTR de film uit op Nederland 2.

Voor meer informatie klik hier.

Over de film

‘Ik had spijt dat ik haar baarde. God vergeve me. Ik hield haar binnen, met de deur op slot,’ zegt de moeder van Neda.
‘We zijn blij met haar. Ik zie eigenlijk geen verschil met mijn andere kinderen. Ik ben trots op haar,’ zegt de vader van Manar.

Neda, Manar, Aya, Imad: allemaal kinderen met een beperking. Ze wonen in Marokko of in Nederland. Hun beperking is verstandelijk of fysiek. Maar dat is niet het grootste verschil tussen hen. Wel een belangrijk onderscheid: of ze over passende zorg en voorzieningen kunnen beschikken. Of dat het hen daaraan juist ontbreekt.

In de film neemt kinderarts Nordin Dahhan ons mee in de wereld van kinderen met een beperking, in Nederland en Marokko.
Anders dan misschien verwacht, zijn kinderen met een beperking niet altijd beter af in Nederland. Hier weten ouders vaak de weg naar de zorg niet en zijn soms niet mondig genoeg.
Het lijkt wel alsof ze sinds hun immigratie in een jetlag zijn blijven steken. Een kind met een beperking kan dan leiden tot isolement en zelfs tot werkloosheid en armoede.

In Marokko hebben ouders van kinderen met een beperking zich verenigd in ouderverenigingen. Zij trotseren allerlei weerstanden om op te komen voor het welzijn van hun kinderen.

Nordin Dahhan: ‘Met hun openhartigheid en strijdlust kunnen zij een voorbeeld zijn voor ouders in Nederland.’
Ook in Nederland zijn er mensen die het anders doen: ‘Als andere ouders dat zien, werkt dat gelukkig besmettelijk.’

Ik Neem Je Mee werpt licht op een probleem in de zorg dat vaak onzichtbaar blijft en dat moeilijk bespreekbaar is binnen de Marokkaanse gemeenschap in Nederland.